/ Fysio-experts - VOORKEURSHOUDING ZUIGELING

VOORKEURSHOUDING

Hoe vaak komt een voorkeurshouding bij zuigelingen voor?

Ongeveer 12% van alle zuigelingen onder de leeftijd van 7 maanden heeft een voorkeurshouding (onder de 4 maanden is dit zelfs 17%) (Boere-Boonekamp, 2001).

  

Wat wordt er verstaan onder een voorkeurshouding?

Als jouw baby een voorkeurshouding heeft, dan merk je dat doordat je kindje het hoofdje spontaan óf naar de rechterzijde óf naar de linkerzijde gedraaid houdt als het op de rug ligt (meer dan 80% van de dag).

Een voorkeurshouding kan zich ook manifesteren in het onvoldoende spontaan draaien van het hoofd in ruglig, waarbij de baby het hoofd bij voorkeur in de middenpositie houdt (JGZ richtlijn, 2012).

 

Wat wordt verstaan onder een Plagiochephalie en een Brachycephalie?

Bij Brachycephalie ligt jouw kind het liefst met het hoofd in de middenlijn. Hierdoor komt er alleen druk op het achterhoofdje en vormt zich hier een breed steunvlak.

Plagiochephalie is wanneer er een voorkeurshouding naar links of rechts is en dat het kind een afplatting krijgt aan die kant. Dit kan in verschillende gradaties voorkomen.

Wanneer het kind een sterke voorkeur heeft kan dit leiden tot een torticollis of een scheefstand van het hoofd. Dit kan ontstaat vlak na de geboorte. Bij deze toestand is de spier, die van het borstbeen naar een plaats achter het oor loopt, verkort. Aan die kant is vaak een verdikking te voelen. Hierdoor houdt de baby het hoofd gekanteld. Daarbij draait het achterhoofd in de richting van de kant waar de aangedane spier loopt en kijkt het kind in de richting van de "goede" spier. Ook kan de spier een stugge band hebben, die een goede bewegelijkheid in de weg staat. Een scheefstand kan ook acuut ontstaan, door een verkeerde beweging, door een val of bij stoeien.

 

Het fysiotherapeutisch onderzoek

De kinderfysiotherapeut brengt als eerst de motorische ontwikkeling in kaart en kijkt hierbij gelijk naar de bewegelijkheid van het nekje. Naar aanleiding van de testuitslagen wordt de behandeling bepaald.

Er kan eventueel een plagiocephalometrie meting worden uitgevoerd, kijk naar onderstaand filmpje om te weten wat er dan gebeurt.

 

Hierna wordt met ouders/verzorgers besproken wat er uit de testen komt, wat opvallend is en hoe de therapie eruit gaat zien.

 

De behandeling van een baby met een voorkeurshouding

De therapie zal o.a. bestaan uit adviezen; denk hierbij aan verschillende tiltechnieken, aanpassingen in en rond het huis, of bijvoorbeeld informatie naar het kinderdagverblijf. Maar er zullen ook specifieke oefeningen gegeven worden, gericht op het rekken van zijn/haar nekje. Vaak met kleine tips kan er al snel een verbetering optreden.

Tips: Kijkt u ook eens op: https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/?richtlijn=14

 

ONZE FYSIO-EXPERT BIJ KLACHTEN T.G.V. EEN VOORKEURSHOUDING

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Patricia KerkVliet en Patricia Tetteroo 

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij problemen/klachten bij kinderen. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer