/ Fysio-experts - KINDERFYSIOTHERAPIE

FYSIOTHERAPIE VOOR KINDEREN BIJ FYSIO-EXPERTS

Kinderen bewegen ontzettend veel, al vanaf de geboorte ontdekt het kind door te bewegen. Met vallen en opstaan, proberen, en uittesten leren ze van alles. Gaat het bewegen bij jouw kind niet vanzelf? Heb je het idee dat je kind bepaalde motorische vaardigheden nog niet kan en zijn of haar leeftijdsgenootjes wel? Heeft jouw kind bijvoorbeeld moeite met schrijven?

 

Wat is kinderfysiotherapie?

Kinderfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie. De kinderfysiotherapeut helpt kinderen vanaf de geboorte tot aan het volwassen worden met motorische problemen of pijnklachten. 

Soms gaat het leren van iets nieuws wat moeilijker en dat kan veel onzekerheid met zich mee brengen. Dat geldt zowel voor de grove motoriek (het schoppen van een bal) als voor de fijne motoriek (schrijven). Het kind kan gefrustreerd raken, maar ook de ouder kan zich ongerust maken. Het is lastig wanneer andere kinderen van dezelfde leeftijd wel kunnen bewegen zoals ze willen en jouw kind dit niet kan, of moeilijkheden ervaart. Maar uiteraard kan er ook een blessure opspelen bij bijvoorbeeld een sportactiviteit.

De kinderfysiotherapeut

Een fysiotherapeut die met kinderen werkt is er op gericht om het kind vertrouwen te geven en te onderzoeken waar de moeilijkheden liggen, wat de reden is dat de activiteit of vaardigheid moeizamer gaat. Maar natuurlijk ook wat hier aan te doen is. 

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van het bewegend functioneren, groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot en met 18 jaar. De kinderfysiotherapeut heeft kennis over de motorische ontwikkeling en hoe deze te stimuleren is, met als doel een zo optimaal mogelijk gebruik van het lichaam. 

Hoe gaat de kinderfysiotherapeut te werk?

De kinderfysiotherapeut zal de klachten of problemen in kaart brengen, zowel met het kind als met bijvoorbeeld de ouders/verzorgers of indien nodig en gewenst met school. Er zal een lichamelijk onderzoek plaats vinden en de uitkomsten zullen besproken worden. Binnen Fysio-Experts vinden we zorg op maat heel erg belangrijk. We zullen samen op zoek gaan naar dat wat belangrijk is, wat het kind motiveert en, samen met de mensen die veel bij het kind in de buurt zijn, zoeken naar een goede strategie. De therapie moet ook een beetje leuk zijn. Zo houdt het kind het veel beter vol en wordt naar de fysiotherapie gaan geen opgave. We hebben allerlei grote speeltoestellen, van klimrekken, tot een ballenbak. Maar ook een fitnessruimte met apparatuur voor de wat oudere kinderen. 

We werken graag samen; met de ouders, collega’s maar natuurlijk ook met het kind zelf. Vertrouwen is belangrijk; het is al spannend genoeg om aan de gang te gaan met iets wat moeilijk gaat of pijn doet. 

Kinderfysiotherapie is gericht op zowel kinderen die net geboren als pubers en uiteraard hoort daar een aangepaste en persoonlijke benadering bij. Er zal een specifiek behandelplan op maat worden opgesteld om duidelijkheid te scheppen.

 

 

Met welke klachten kun je naar de kinderfysiotherapeut en waar kun je als ouder op letten?

Zuigelingen

Bij baby’s tussen de 0 en 2 jaar kunnen er signalen zijn, die wijzen op motorische problemen. Voorbeelden hiervan zijn: lage spierspanning, weinig spierkracht, overstrekken, asymmetrie, afplatting van het hoofdje, voorkeurshoudingen, of eenzijdig bewegen.

In veel gevallen zullen de consultatiebureauartsen of huisartsen een rol spelen bij het signaleren. Bij twijfel kun je altijd met jouw kind langskomen voor een afspraak.

Peuters

Bij iedere leeftijd horen bepaalde motorische vaardigheden. Sommige kinderen hebben moeite met het aanleren van nieuwe vaardigheden, bijvoorbeeld lopen, klimmen en rennen. Of fijn motorische vaardigheden, zoals kleuren of speelgoed hanteren. Soms is het nodig om daar extra hulp voor te krijgen. 

Basisschool kind Op school leren kinderen weer nieuwe vaardigheden, zoals knutselen, tekenen en schrijven. Dit zijn fijn motorische vaardigheden. Bij de kinderfysiotherapeut kan jouw kind spelenderwijs oefeningen doen om de motoriek te verbeteren. Tijdens de gymles of buitenspelen kan het ook opvallen dat jouw kind veelvuldig valt, houterig beweegt, angstig is om te bewegen of last heeft van blessures.
Oudere kind/tieners Tieners komen vaak bij de kinderfysiotherapeut voor blessures of houdingsproblemen of groei- specifieke aandoeningen. Het oefenen met pubers vereist specifieke vaardigheden en kennis van de manier waarop een tiener het best "leert". 

 

Onze therapeuten

Patricia Kerkvliet is onze kinderfysiotherapeut bij FYSIO-EXPERTS. Binnen ons team zijn er vele specialisaties en we vinden het belangrijk om hier zo goed mogelijk gebruik van te maken. Wanneer een kind bijvoorbeeld rugklachten heeft, dan kan het best zijn dat de kinderfysiotherapeut (na overleg) de hulp inschakeld van de manueel therapeut. 
 

De eerste afspraak

Voor de eerste afspraak plannen wij (indien mogelijk) ruim de tijd in, we voeren dan een screening, intake en behandeling uit. Afhankelijk van de leeftijd van het kind is het gewenst dat er een ouder of begeleider mee komt. Je bent 45-50 minuten bij ons in de praktijk aanwezig en daarna maken wij een verslag en brengen jouw huisarts op de hoogte. Indien we slechts een enkele afspraak kunnen plannen omdat de agenda een "dubbele" afspraak (onderzoek en behandeling) niet toe laat, zullen wij een screening en intake uit voeren en zo snel mogelijk de tweede behandeling plannen. 

 

Wanneer je kind het een beetje spannend vind dan kun je eventueel het getekende filmpje van Joep en Jip laten zien. We hebben in de praktijk ook kleurplaten van Joep en Jip en sticker-kaarten.

  

Verzekerd voor fysiotherapie?

Fysiotherapie zit in het basispakket voor mensen tot 18 jaar. De zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

 

Spacer