/ Fysio-experts - KNIESCHIJF KLACHTEN

KLACHTEN VAN DE KNIESCHIJF

Hoe vaak komen klachten van de knieschijf voor?

Er is niet bekend hoeveel het voorkomt maar binnen een sportgeneeskundige kliniek bestaan zo’n 5% van de klachten uit klachten van de knieschijf. Het komt veel voor bij meisjes in de pubertijd.

 

Wat is een knieschijf-klacht?

Als het kraakbeen aan de binnenkant van de knieschijf overbelast wordt of van kwaliteit verminderd geeft dat ook klachten. Officieel heet dit “retropatellaire chondropathie” of RPCP. Een andere, en veel meer voorkomende, reden is een verstoring in de aansturing van de spieren rond de knieschijf en rond de heup. De knie knikt als het ware naar binnen bij buigen en strekken (zgn. “kneeing in”) en daardoor beweegt de knieschijf over een ander glijvlak. Het kraakbeen ter plaatse is daar (nog) niet op berekend. Vaak is er pijn bij kracht zetten bij strekken (traplopen en fietsen) maar ook als je langer stil zit met een gebogen knie (in de bioscoop bv).

 

De behandeling van klachten aan de knieschijf

De behandeling is vooral gericht op gedoseerd blijven bewegen én het verbeteren van het bewegingstraject van de knie(schijf) tijdens buigen en strekken. Dat begint met hele kleine, maar precieze oefeningen en loopt door naar ingewikkelde (sport-specifieke) oefeningen. Soms is het verstandig een goede inlegzool (zonder verhogingen voor vermeende beenlengte verschillen) aan te laten meten. Bij een doorgezakte voet (platvoet) draait het onderbeen namelijk relatief naar binnen waardoor de knie automatisch meer naar binnen knikt.

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ KNIEKLACHTEN

Onze fysio EXPERTS zijn Erik Thoomes en Laurie de Rooij. Als manueel therapeut en sportfysiotherapeut werkt Erik Thoomes binnen Fysio-Experts nauw samen met Laurie de Rooij, omdat zij de expert is op het gebied van trainen met patiënten die orthopedische klachten hebben.

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij knie klachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer