/ Fysio-experts - OEDEEMTHERAPIE

OEDEEMTHERAPIE BIJ FYSIO-EXPERTS

Hou je vocht vast? Heb je het gevoel dat je ledematen heel zwaar zijn, dat er veel spanning of stuwing op je huid komt? Ervaar je dat een lichaamsdeel pijnlijk en tintelend is en is toegenomen in omvang? 

 

Wat is oedeem?

Kijk eens naar onderstaand filmpje voor meer informatie.    

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is bedoeld voor mensen die te maken krijgen met lymfoedeem. Mensen die klachten hebben die horen bij oedeemklachten ervaren een trekkend gevoel in de huid waarbij het lijkt alsof het lichaamsdeel veel zwaarder is dan normaal. In een later stadium treedt er daadwerkelijk een toename van de omvang op. Oedeemklachten komen het meest voor in de armen en de benen (aan één zijde of beide zijden). Oedeem kan optreden na bijvoorbeeld een trauma, als het scheuren van de achillespees, maar ook na bijvoorbeeld een operatie. Wanneer bijvoorbeeld de lymfklieren verwijderd zijn, of er bestraling heeft plaats gevonden kan het lymfsysteem niet optimaal functioneren.   

De oedeem therapeut

De oedeemfysiotherapeut is een therapeut die na de opleiding fysiotherapie zich verder heeft verdiept in de oedeemklachten. Door uitgebreide nascholing en klinische ervaring heeft de therapeut zich gespecialiseerd. De meeste oedeemtherapeuten hebben tevens aanvullende scholing gevolgd t.a.v. oncologie, aangezien lymfe klachten hier veelvuldig voorkomen, zo ook Roos Timmermans.

Oedeemtherapeuten kunnen zich aansluiten bij de NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie). Oedeemtherapeuten werken nauw samen met huisartsen, medisch specialisten en andere zorgverleners om je zo goed mogelijk te laten herstellen. 

Hoe gaat de oedeem therapeut te werk?

De oedeemtherapeut zal jouw klachten volledig in kaart brengen tijdens een intake gesprek. Vervolgens zal er een uitgebreid onderzoek plaatsvinden waarin de klachten in kaart worden gebracht. De therapeut zal je gewrichten, spieren, pezen, banden en zenuwen onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek zal met jou worden besproken en samen wordt er een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit hele lichte manuele lymfdrainage, lymftaping, compressietherapie, oefentherapie, ademtherapie, maar er wordt ook aandacht besteed aan wat je zelf kunt doen.

 

Onze therapeuten

De oedeemtherapeut die bij FYSIO-EXPERTS werkzaam is: Roos Timmermans. Zij heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van oedeemklachten en zit in het laatste deel van haar specialisatie opleiding. 

 

De eerste afspraak

Voor de eerste afspraak plannen wij (indien mogelijk) ruim de tijd in, we voeren dan een screening, intake en behandeling uit. Je bent 45-50 minuten bij ons in de praktijk aanwezig en daarna maken wij een verslag en brengen jouw huisarts op de hoogte. Indien we slechts een enkele afspraak kunnen plannen omdat de agenda een "dubbele" afspraak (onderzoek en behandeling) niet toelaat, zullen wij een screening en intake uit voeren en zo snel mogelijk de tweede behandeling plannen. Voor oedeemtherapie (en ook de algemene fysiotherapie) heb je geen verwijsbriefje nodig van de huisarts. 

  

Verzekerd voor fysiotherapie?

Mensen tot 18 jaar hebben fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig. De zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen. Je kunt altijd bij een fysiotherapeut terecht, ook als je besloten hebt geen aanvullende verzekering te nemen. Je betaalt dan zelf het verschuldigde tarief aan de fysiotherapeut.

Spacer