/ Fysio-experts - TRIGGERVINGER

TRIGGERVINGER

Hoe vaak komt een triggervinger (triggerfinger) voor?

Een triggervinger en triggerduim, ook wel springervinger en springerduim genoemd, komt veel voor bij mensen in de leeftijdscategorie tussen de 40 en 70 jaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Het komt vaak voor dat een triggervinger en een carpaaltunnelsyndroom tegelijkertijd voorkomen.

 

Wat is een triggervinger?

Een triggervinger is een ontsteking van een pees. De spieren die er voor zorgen dat we onze vingers kunnen buigen zitten in de onderarm. De spier gaat over in een pees vanaf de pols en de pees loopt tot aan de puntjes van de vingers. Deze pezen lopen door verschillende tunnels zodat ze niet kunnen verschuiven. Zodra er een ontsteking ontstaat, kan er een verdikking van de pezen optreden. De verdikking zorgt ervoor dat de pees vastloopt voor de tunnel. Wanneer deze pees er toch doorheen gaat voelen we hem ‘springen’. Vandaar de benaming springvinger of triggervinger.

 

De behandeling van een triggervinger

Wanneer je een triggervinger hebt is er een ontsteking in de pees, de therapie zal er op gericht zijn om deze irritatie te verminderen. We zullen proberen om het ‘triggeren’ zoveel mogelijk te voorkomen, wanneer nodig kun je hiervoor een spalkje krijgen. Verder wordt er gestart met oefentherapie om ervoor te zorgen dat de pees weer soepel door de tunnel glijdt. Door de pees sterker te maken wordt de kans verkleind dat je hier opnieuw last van krijgt.

 

ONZE FYSIO-EXPERTS OP HET GEBIED VAN ARTROSE VAN DE DUIM

Op het gebied van handklachten is Annelies Zaal-Koeckhoven onze fysio expert. Zij is hier in gespecialiseerd en heeft aanvullende scholing gevolgd. Annelies maakt ook spalken op maat, klik voor meer informatie hier.

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij handklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Spacer