/ Fysio-experts - SLIJMBEURSONTSTEKING HEUP

SLIJMBEURSONTSTEKING HEUP

 

Hoe vaak komt een slijmbeursontsteking van de heup voor?

Heupklachten zijn veel voorkomende klachten; zij maken zo’n 13% uit van alle klachten van het bewegingsapparaat en ongeveer 7% had chronische klachten (RIVM, 2000). Het aantal nieuwe gevallen per jaar van alle (traumatische en niet-traumatische) heupklachten bedraagt 12.8 per 1000 mensen. Op enig moment in de tijd hebben 9 van de 1000 personen per jaar heupklachten. 

 

Wat is een slijmbeursontsteking van de heup?

 

Aan de zijkant van de heup liggen een aantal slijmbeurzen om de wrijvingskrachten tussen pezen, spieren en de zijkant van het bovenbeen (trochanter) te verminderen. Door overbelasting kan daar een irritatie of ontsteking in optreden. Soms is een injectie met een pijnstiller/ ontstekingsremmer dan een goede optie. Soms is er een reden dat de ontsteking opspeelt, bijvoorbeeld dat het heupgewricht niet optimaal beweegt (stijf is) of dat de spieren niet goed samen werken en er weinig controle is. Het heupgewricht is een van de meest stabiele gewrichten van ons lichaam; het bekken heeft een grote kom waar de heupkop goed diep in past. Desondanks heeft ook de heup spieren nodig om kop en kom goed op elkaar gecentreerd te houden bij bewegen.  Bij de heup zijn de m.Gluteus med. en min. belangrijke controlerende spieren: zij fungeren als teugels om de heup te besturen tijdens het bewegen (Fransen 2009). Gerichte oefeningen zijn bedoeld om éérst de coördinatie weer te herstellen. Dat is het begin van de behandeling; daarna is het belangrijk alle andere spieren rond de heup ook sterker te maken bij heupklachten. En dat de te hard werkende spieren ontspannen!

 

De behandeling van een slijmbeursontsteking in de heup

De behandeling kan bestaan uit het verbeteren van de functie van de heup, zowel van het gewricht als de omliggende spieren. 

 

 

Spacer