/ Fysio-experts - CARPAAL TUNNEL SYNDROOM

CARPAAL TUNNEL SYNDROOM

Hoe vaak komt het carpale tunnel syndroom voor?

Het carpale-tunnelsyndroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er wordt geschat dat in Nederland 9% van de vrouwen en 0,6% van de mannen hier last van hebben. Er zijn een aantal factoren die het risico verhogen dat je een carpool tunnel syndroom krijgt, dit zijn o.a. een zwangerschap, reuma, diabetes mellitus, overgewicht maar ook werkzaamheden die hoog-repeterend zijn of veel arm-handtrillingen bevatten kunnen het risico vergroten.

 

Wat is een carpaal tunnel syndroom?

In de onderarm en hand lopen zenuwen die ervoor zorgen dat wij kunnen voelen en onze spieren kunnen aansturen. De middenhandszenuw loopt door het midden van de pols door een tunnel onze hand in. Deze tunnel noemen wij de carpale-tunnel. Wanneer de ruimte in deze tunnel wordt verkleind geeft dit druk op de zenuw. Door extra vocht in ons lichaam, een ontsteking, opgezette spieren of verdikt bindweefsel kan deze ruimte zich verkleinen.

 

De behandeling van het carpale tunnel syndroom

De fysiotherapeut zal eerst jouw hand, pols en onderarm onderzoeken om de oorzaak van je klachten te zoeken. Vaak zal de therapeut een nachtspalk voor je maken om de klachten ’s nachts te minderen. Tijdens de therapie zal de therapeut proberen meer ruimte te creëren in de tunnel en het glijden van de zenuw door deze tunnel te verbeteren. Daarnaast is oefenen erg belangrijk zodat dagelijks de structuren worden geprikkeld om zich aan te passen. Op onze youtube playlist kun je oefeningen nakijken voor de hand polsregio, klik hier om naar de youtube playlist te gaan. 

 

ONZE FYSIO-EXPERTS OP HET GEBIED VAN EEN CARPAAL TUNNEL SYNDROOM

Op het gebied van handklachten is Annelies Zaal-Koeckhoven onze fysio expert. Zij is hier in gespecialiseerd en heeft aanvullende scholing gevolgd. Annelies maakt ook spalken op maat, klik voor meer informatie hier.

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij handklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer