/ Fysio-experts - HARTKLACHTEN

HARTAANDOENINGEN

Hoe vaak komen hart aandoeningen voor?

Hartaandoeningen komen relatief veel voor. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben een hartaandoening. Iedere dag worden er veel mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege hartaandoeningen, ongeveer 1000. Daarnaast sterven er meer vrouwen dan mannen aan hartaandoeningen.

 

Wat zijn hartklachten?

Het hart pompt het bloed rond in het lichaam, bij een gezond mens gebeurt dit ongeveer 70 keer per minuut. Het is een holle spier die heel belangrijk is voor het lichaam, het zorgt er immers voor dat wij in leven worden gehouden worden doordat het bloed wordt rondgepompt. Soms gebeurd dit te snel of te traag of soms is er sprake van een overslaand hart. Er kan sprake zijn dat u al een hartinfarct heeft gehad, of bijvoorbeeld klachten heeft van hartfalen.

 

De behandeling van hartklachten

Indien er sprake is van een stabiele situatie met een hartaandoening, kunt je bij ons in de praktijk fysiek komen trainen. Met behulp van een fysiotherapeut en eventuele overdracht vanuit het ziekenhuis en/ of revalidatiecentrum wordt een trainingsschema op maat aangeboden. In overleg met jou, dit is afhankelijk van jouw hulpvraag en beweegdoel. Er worden ook sub- maximale testen uitgevoerd voor het verkrijgen van inzicht in de progressie van de training. Training kan leiden tot een toename van fysieke belastbaarheid en tot een afname van mortaliteit. Wij laten je op deze manier optimaal functioneren in lichamelijk, psychisch en sociaal opzicht. 

Daarnaast is er grote aandacht voor de veiligheid van de deelnemers en er is een calamiteitenplan en een AED aanwezig in het pand.

Er bestaat een indicatie voor hartrevalidatie wanneer er door de hartziekte een discrepantie bestaat tussen het huidig en het optimale functioneren en/of er sprake is van beïnvloedbaar risicogedrag (Richtlijn Hartrevalidatie 2004). Dit alles vindt plaats in een prettige omgeving, niet te grote trainingsgroepen en enthousiaste en kundige begeleiding.

Als je meer informatie over hartaandoeningen wil, kun je dit vinden op de website van de Nederlandse Hartstichting.

 

Onze FYSIO-EXPERTS

Onze Fysio EXPERT op dit gebied is Annelies Zaal-Koeckhoven. 

Spacer