/ Fysio-experts - OCCIFLEX

OCCIFLEX

 

Wat is de occiflex

De OCCIFLEX™ is een high tech apparaat, waarbij gebruik is gemaakt van moderne technologie en wetenschappelijk onderzoek bij de ontwikkeling. Op dit moment staan er slechts 5 van deze apparaten in Nederland.

De OCCIFLEX™ is een behandelbank waar een computergestuurd hoofdeinde aan vast zit. Het is ontwikkeld door Dr. Y River, neuroloog. Het hoofdeinde wordt door 8 servo-motoren bestuurd en kan uiterst precies én heel erg langzaam bewegen. Die computer krijgt zijn informatie door een uiterst precieze sensor die met een elastieken band op je voorhoofd geplaatst wordt. De bewegingen die de fysio-/manueel therapeut met jouw hoofd maakt, worden exact zo in de computer opgeslagen. En die bestuurt dan het hoofdeinde waar jouw hoofd comfortabel in gesteund “vast” ligt. Dat hoofdeinde kan dan héél traag (vanaf 0.5° per seconde) de opgeslagen beweging meermalen herhalen met je hoofd. Doordat je hoofd zo traag beweegt, kan je gemakkelijk en heel ontspannen toelaten het hoofd te laten bewegen. Een omdat het een pijnvrije beweging is, zullen je nek- en halsspieren ook niet beschermend er tegenin gaan aan spannen.  

 

Wanneer gebruiken wij het?

Net als bij alle klachten wordt er eerst een intake gedaan. Daarin inventariseren we in een uitgebreid vraaggesprek je klachten. Daarna volgt een grondig uitgebreid lichamelijk onderzoek om een diagnose te kunnen stellen. En te bekijken waarmee we je kunnen helpen.

De OCCIFLEX™wordt ingezet wanneer er het vermoeden is dat er veel spierspanning optreedt bij het bewegen van de nek. Wanneer er bijvoorbeeld bij een behandeling manuele therapie (wanneer de nek wordt gemobiliseerd) vrij snel spanning in de nek ontstaat, is de OCCIFLEX™ een zeer goede aanvulling. 

Er zijn een aantal soorten nekklachten waarvan al bekend is dat de OCCIFLEX™ een goed (aanvullend) resultaat kan bieden. En er komen er nog steeds meer bij, naarmate het wetenschappelijk onderzoek dat er mee gedaan wordt toeneemt. Patiënten met een stijve nek, ongeacht of dat nou primair door spieren of door gewrichten veroorzaakt wordt, kunnen er veel baat bij hebben. Ook bij sommige hoofdpijnklachten zijn er goede resultaten en dan met name bij Tension Type Hoofdpijn (ook wel spanningshoofdpijn genoemd; ICDH-3; 2.2 - 2.4) en Cervicogene Hoofdpijn (ook wel nekhoofdpijn genoemd; ICDH-3; 11.2.1). Recent is er begonnen patiënten met uitstralende arm-pijn t.g.v. een nekhernia (cervicaal radiculair syndroom) ook met de OCCIFLEX™ te behandelen. En ook mensen met nekklachten na een ongeluk (whiplash) kunnen er soms baat bij hebben om weer ontspannen te leren bewegen.

 

De vergoeding 

Voor de intake plannen we in principe een uur. Als je een aanvullende verzekeringspakket hebt, dan wordt die intake gewoon daar uit vergoed. De behandelingen met de OCCIFLEX™ worden ook gewoon vergoed vanuit jouw aanvullende verzekeringspakket fysiotherapie. Met zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en zij krijgen daarom korting op het normale tarief van € 50 per behandeling. 

 

Kijk naar dit filmpje als je wil weten hoe de occiflex werkt

 

 

 

 

Spacer