/ Fysio-experts - NEKHERNIA

NEKHERNIA OF CERVICALE RADICULOPATHIE

Hoe vaak komt een nekhernia voor?

Een nekhernia komt niet zo heel vaak voor; bij ongeveer 8 op de 10.000 mensen wordt een nekhernia vastgesteld (Radhakrishnan 1998).

Een beknelde zenuw in de nek komt (in tegenstelling tot in de onderrug) meestal niet door een uitstulpende tussenwervelschijf maar (75%) door botaangroeisels rond de doorgang waar de zenuwwortel vanuit het ruggenmerg naar de arm loopt.

 

Wat is een nekhernia?

De zenuw is bekneld daar waar hij het ruggenmerg verlaat en de arm in gaat. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd of ontstoken. De meeste mensen ervaren een continue aanwezige pijn, die wel wisselend van aard is en soms scherpe “schietende” of “brandende” pijn rond het schouderblad en naar de arm toe geeft. Omdat de zenuw minder goed signalen door kan geven is er ook vaak sprake van tintelingen, een doof gevoel en soms ook krachtsverlies. De armpijn is vaak heviger dan de nekpijn en verergert vooral door nekbewegingen of een bepaalde houding van het hoofd (Bogduk 2009). 

Een nekhernia heeft over het algemeen en gunstig natuurlijk beloop; de klachten zullen uiteindelijk gemiddeld binnen 6 tot 9 maanden verdwijnen (Kim 2014). De zenuw is vaak wat gezwollen en neemt meer ruimte in dan normaal. Aangezien de doorgang toch al wat kleiner is door bijvoorbeeld de botaangroei, is deze zwelling onwenselijk. Een operatie is echter zelden nodig, door de zenuw weer tot rust te brengen slinkt deze weer in volume. 

 

Kijk naar dit filmpje als je wil weten wat een nekhernia is en wat er precies gebeurt

De behandeling van een nekhernia

In eerste instantie zal de behandeling bestaan uit gedoseerde rust, het verminderen van de belasting op de nek en goede specifieke pijnmedicatie. Die medicatie is aan de ene kant gericht op het verminderen van de ontstekingsreactie rond de zenuwwortel en aan de andere kant om de specifieke zenuwpijn te verminderen. Daarom wordt er vaak gekozen voor een combinatie van bijvoorbeeld Diclofenac® samen met Tramadol® of Lyrica®). De manueel therapeut zal in samenwerking met de huisarts jouw klachten in de gaten houden en afwachten tot de geïrriteerde zenuw tot rust gekomen is. Soms is in de eerste 6 weken een zachte halskraag prettig om te dragen (Kuijper 2009, Thoomes 2014).

 

Daarna staat het herstel van een correcte aanspanning van de diepe nekspieren op de voorgrond, samen met het vergroten van de beweeglijkheid van de nek en de geïrriteerde zenuw in de arm (Bono 2010, Thoomes 2016). Kijk voor meer informatie onder het kopje SPIERCONTROLE. Na 6 weken zijn de spieren weer in staat hun functie op zich te nemen.

Naast de veranderingen van het spiersysteem is de zenuw zelf verminderd in staat om te bewegen en door de weefsels en de spieren in de arm te “glijden”. Vloeistoftransporten binnenin de zenuw gaan ook minder goed waardoor de zenuw minder “gezond” is en hierdoor gevoeliger is. De beknelde zenuw heeft daarom specifieke oefeningen nodig om niet overgevoelig voor bewegingen te blijven. Dit zijn hele precieze, rustige en pijnvrije bewegingen met de arm en de nek.

 

ONZE FYSIO-EXPERTS OP HET GEBIED VAN EEN NEKHERNIA

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Erik Thoomes en Marloes Thoomes-de Graaf. Deze therapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten voortkomend uit een nekhernia. Erik heeft hier ook wetenschappelijke artikelen over geschreven, als je die wil lezen kun je hier klikken. 

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij een nekhernia. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude Dorp), Leiderdorp en Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken. 

Spacer