/ Fysio-experts - REVALIDATIE

REVALIDATIE BIJ FYSIO-EXPERTS

Ben je net geopereerd? Of heb je een chronische aandoening, zoals reuma, MS of Parkinson?

 

Wat is revalidatie?

Onze revalidatie is specifiek gericht op jouw situatie, waarbij we werken aan wat voor jou belangrijk is.

Onze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij verschillende netwerken om hun kennis zo up-to-date mogelijk te houden. Wij hebben een fitnessruimte ter beschikking waarbij we specifiek kunnen trainen op kracht en bijvoorbeeld uithoudingsvermogen. De revalidatie is echter alles behalve een standaardprotocol dat wordt afgedraaid. Iedere revalidatie loopt anders en iedere patiënt heeft andere wensen. Wij realiseren ons dat een revalidatie een heftig proces kan zijn, met ups en downs. Samen zullen we er voor zorgen dat we er het maximale uit halen, plezier binnen dit soms zware proces is niet onbelangrijk. Wij streven er dan ook naar om zo effectief en functioneel mogelijk te revalideren op een prettige manier. 

 

Hoe werkt revalidatie?

Revalidatie na operatie

Afhankelijk van jouw situatie zullen we de eerste afspraak plannen op de praktijk of bij jou thuis. Het kan zijn dat we al een afspraak maken voordat je naar het ziekenhuis gaat als je geopereerd moet worden. We kunnen dan kijken wat jouw fysieke gesteldheid was voor de operatie en je alvast wat adviezen geven voor als je net thuis bent. Zodra je thuis komt uit het ziekenhuis begint de revalidatie. Alles wat ooit makkelijk was, is plotseling een stuk ingewikkelder. Vaak spelen pijn en onzekerheid een grote rol. De meeste mensen vinden het prettig dat we in de eerste week aan huis behandelen, op die manier kunnen we kijken wat de problemen in het dagelijks leven zijn en kijken hoe jij omgaat met de nieuwe situatie. Het ziekenhuis geeft door hoe de operatie is verlopen en heeft meestal al een indicatie gegeven van wat u kunt verwachten. In eerste instantie zullen we ons er vooral op focussen dat de beginfase goed gaat, de wond goed herstelt, de energie wat terugkeert, hulpmiddelen goed gebruikt worden, etc. In de tweede fase gaan we kijken waar je op dat moment staat en waar je naartoe wil. We voeren testen uit om te meten wat je kunt en hoe we de revalidatie kunnen opbouwen. Dan wordt het tijd om naar de praktijk te komen waar we met je kunnen gaan trainen. Het is belangrijk om gericht te trainen en jouw doelen voor ogen te houden! We zullen regelmatig opnieuw bespreken hoe je vindt dat het gaat, of je nog steeds dezelfde wensen hebt en of je revalidatie nog volgens plan verloopt. Het gevoel van jou ten aanzien van je vooruitgang en revalidatie is zeer belangrijk, maar we zullen ook en af toe meten of je vooruit gaat met behulp van testen.

Revalidatie bij een chronische ziekte

Wanneer je te maken krijgt met een chronische ziekte komt er een hoop op je af. Niet alleen heb je te maken gekregen met klachten, pijn en beperkingen, maar je moet vaak ook je verwachtingen en soms zelfs je toekomstbeeld (een beetje) bijstellen. Uiteraard is dit geen makkelijk proces. Wij werken op dagelijkse basis met mensen die dit hebben doorgemaakt en weten wat voor impact dit kan hebben op je leven en je gevoelsleven. Het is belangrijk om open en eerlijk te kunnen communiceren, geef het aan als je het even niet ziet zitten, of als je juist vindt dat je wel wat meer uitdaging aan kunt. Geen enkele chronische ziekte verloopt op dezelfde wijze en geen mens reageert er gelijk op. Wij zullen samen met jou kijken wat je belangrijk vindt om te verbeteren of soms om te behouden, of te zorgen dat het zo langzaam mogelijk achter uit gaat. Soms is het prettig om in een groepje te trainen met mensen die in een gelijke situatie zitten. Er is bijvoorbeeld een specifiek Parkinson groepje. Deze patiënten hebben allen Parkinson en vinden veel steun bij elkaar, zij zijn vrolijk en positief ingesteld, maar herkennen elkaars moeilijkheden en problemen. Samen met jou zullen we kijken wat de beste vorm van revalidatie is en zullen we je op een persoonlijk en bij jou passende wijze motiveren. Training houd je tenslotte alleen vol als je gemotiveerd bent en het "leuk" is om te doen. 

 

Klik op de linkjes voor informatie over de volgende aandoeningen: Parkinson, MS, CVA, dementie, longklachten, hartklachten, claudicatio en oncologie

 

Onze therapeuten

Onze therapeuten hebben allen hun eigen expertise en aandachtsgebieden, maar wat voorop staat, is dat zij hart voor de zaak hebben. Zij vinden het prachtig om mensen te begeleiden bij een revalidatie. Zowel om patiënten te begeleiden die volledig kunnen herstellen, zoals bijvoorbeeld bij een voorste kruisband operatie, als het begeleiden van mensen, waarbij het belangrijk is om te zorgen dat het lichaam zo goed mogelijk blijft functioneren. Zij zien het als een uitdaging om mensen gemotiveerd te houden en de training uitdagend en leuk te maken. Het is dan ook niet voor niets dat zij deze vorm van revalidatie al zeer lang verzorgen en veel tijd besteden aan het bijhouden van nieuwe inzichten en dergelijke.

 

Een greep uit de aandachtsgebieden per therapeut:

Laurie heeft zich gericht op orthopedische revalidatie. Zij begeleid mensen voor en na een operatie van bijvoorbeeld een nieuwe heup of knie. Maar ook na bijvoorbeeld een botbreuk of als er sprake is van reumatische klachten of slijtage. Roos heeft zich gespecialiseerd in neurologische revalidatie en oncologische revalidatie. Zij is dan ook aangesloten bij het ParkinsonNet en het MS netwerk. Zij begeleid mensen met Parkinson, MS en bijvoorbeeld klachten na een CVA (een beroerte) maar ook mensen die kanker hebben gehad of nog steeds hebben. Annelies begeleid mensen met de revalidatie bij hart (hartfalen) en longproblemen, maar ook mensen met perifeer vaatlijden (Claudicatio) of mensen die net een schouderoperatie achter de rug hebben. Zij is aangesloten bij het Claudicationetwerk en het SchouderNetwerk. 

 

Verzekerd voor fysiotherapie?

Voor mensen tot 18 jaar, zit fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering. Als je geopereerd bent of een aandoening hebt die op de "chronische lijst van Borst" dan kun je aanspraak maken op de basisverzekering, de eerste 20 behandelingen komen dan uit je aanvullend pakket (als je hier voor verzekerd bent) en daarna kun je een bepaalde periode revalideren op kosten van de basisverzekering afhankelijk van de aandoening die je hebt. Bij een operatie is dit bijvoorbeeld een heel jaar. De zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

Je kunt altijd bij een fysiotherapeut terecht, ook als je besloten hebt geen aanvullende verzekering te nemen. Je betaalt dan zelf het verschuldigde tarief aan de fysiotherapeut.

Spacer