/ Fysio-experts - ORTHO (ARTROSE)

BEWEEGZORG ORTHOPEDISCHE KLACHTEN

Heb je het gevoel dat je gewrichten en spieren stijf zijn? Heb je pijn met bewegen? En heb je bijvoorbeeld meer moeite met lopen? Als je minder beweegt, zullen er juist eerder klachten ontstaan en neemt de kracht en de mogelijkheid om zelf actief te zijn steeds verder af.

 

Wat zijn orthopedische klachten?

Van alle gewrichtsaandoeningen is artrose de meest voorkomende. Het kenmerk van artrose (Engels: ‘osteoarthritis’) is een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen, met een toename wat botwoekering. Daarbij treedt er periodiek gewrichtsontsteking op. Symptomen zijn onder andere pijn en (ochtend)stijfheid in de aangedane gewrichten. Daarnaast kan er sprake zijn van een verminderde beweeglijkheid, kracht en stabiliteit en toename van crepitaties van de gewrichten. 

  

HET ORTHO PROGRAMMA

Het beweegprogramma is speciaal voor mensen met artrose, osteoporose (botontkalking) of andere spier- en gewrichtsklachten opgezet. Jouw klachten kunnen verbeteren door dit programma te volgen, je ervaart minder stijfheid en krijgt een betere conditie. Dit programma is bedoeld als opvolging en is opgezet om mensen op een verantwoorde manier te ondersteunen in het behalen van individuele doelstellingen.

  • Er vind een uitgebreide intake plaats om te inventariseren of je geschikt bent om deel te nemen aan dit programma (of dat één op één begeleiding wellicht geschikter is, maar ook om te kijken wat jouw doelen zijn 
  • Er wordt uitgebreid getest en een plan op maat gemaakt
  • Er wordt 1 of 2x per week 12 weken lang getraind onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut (eventueel na een individueel behandeltraject)
  • Naast het trainen vinden er ook adviesgesprekken plaats op het gebied van orthopedische klachten
  • Na het afronden van het traject vindt er een eindevaluatie plaats

 

Het beweegprogramma duurt drie maanden, inclusief start- en eindmeting. Je traint één keer per week een uur. Indien gewenst is begeleiding bij je vervolgtraject mogelijk. 

 

De kosten van het ortho programma

Tijdens het programma begeleidt uw fysiotherapeut u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl. De kosten van dit programma moeten uit het aanvullend pakket gehaald worden (fysiotherapie of preventief pakket).

Mogelijk vergoedt je zorgverzekeraar het beweegprogramma geheel of gedeeltelijk. De kosten van dit programma is 180 euro voor 1x per week begeleiding en 225 euro voor 2x begeleiding. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de vergoeding.

 

Toetsing

Ons programma is getoetst door het KNGF (onze beroepsvereniging), het KNGF heeft ons programma goedgekeurd. Daarnaast hebben de therapeuten speciale scholing gevolgd. Alleen programma’s die zijn goedgekeurd komen in aanmerking voor vergoeding bij de zorgverzekeraar. 

 

Tijden

De training voor orthogroepen vindt op verschillende momenten plaats. Op maandag en woensdag om 14.00 vindt de beweeggroep orthopedie plaats.    

  

De begeleiding van de orthogroep

Onze fysio EXPERT op dit gebied is Laurie de Rooij.

 

Spacer