/ Fysio-experts - NEK - BOVENRUG

NEKPIJN

Hoe vaak komt het voor?

Pijn in de nek komt veel voor. Mensen met nekpijn hebben pijn of pijnscheuten in de nek. De pijn zit dan ergens tussen de schouderbladen en het hoofd. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan allebei de kanten zitten. Soms straalt de pijn uit naar het hoofd of arm(en). Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel in de arm. Sommige mensen hebben voortdurend pijn, anderen af en toe.

Er zijn veel verklaringen mogelijk voor jouw type nekpijn, zoals bijvoorbeeld "a-specifieke nekpijn" waarbij een gewrichtje bijvoorbeeld minder goed beweegt, een of bijvoorbeeld verminderde spiercontrole. Meer informatie over de betreffende klacht kun je vinden op de specifieke pagina: nekpijn, spiercontrole, uitstralende pijn, nekhernia, whiplash, pijn in de bovenrug, TOS

 

6 Feiten over nekpijn?

  • Nekpijn staat in Nederland in de top 3 van klachten
  • Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft weleens nekpijn
  • Geschat wordt dat 3 op de 10 mensen langere tijd last heeft van hun nek
  • Veel nekklachten verdwijnen vanzelf binnen een paar weken
  • Nekpijn betekent meestal niet dat uw nek beschadigd is, wel dat uw nek gevoelig is
  • Omdat er vaak geen schade aan de nek is, heeft het meestal geen zin om een foto of scan te laten maken

 

Manuele en fysiotherapie bij nek en hoofdpijn

 

Wat kunt je zelf doen bij nekpijn? 4 tips

Blijf bewegen

Het is belangrijk om te blijven bewegen. Probeer je dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren en pas ze aan waar nodig. Als een bepaalde beweging de nekpijn erger maakt, kun je deze beter niet meer doen. Doen veel bewegingen pijn, probeer dan om een paar keer per dag je schouder verschillende kanten op te bewegen. Wissel bewegingen af. Raadpleeg een deskundige voor advies op maat.

 

Denk positief
Negatieve maar ook positieve gedachten hebben invloed op je herstel. Hoe meer zorgen je je zich maakt, hoe minder snel je herstelt. Het is heel begrijpelijk dat je zorgen hebt ten aanzien van je klachten. Het kan helpen om informatie over je klachten te krijgen zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kan verwachten.

 

Blijf actief in werk en huis
Het is goed om actief te blijven, in huis of op je werk. Misschien dat je de eerste paar dagen je werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven.

 

Een éénmalig consult bij FYSIO-EXPERTS kan je helpen om in te schatten met wat voor type klachten je te maken heeft, wat je kunt verwachten en welke adviezen specifiek voor jou van toepassing zijn.

Spacer