/ Fysio-experts - SPIERCONTROLE

SPIERCONTROLE NEK

We bewegen de hele dag door en meestal maken we bewegingen die ongeveer lijken op dat wat we van plan waren te doen. Soms kan je spiersysteem van slag zijn en niet meer zo goed luisteren naar de opdracht die jij geeft, ook al zie je dit niet altijd direct terug in hoe je beweegt. Je kunt onder andere merken dat je spiersysteem minder efficiënt functioneert als dat de bedoeling is als je bepaalde houdingen niet zo lang vol kunt houden, of dat je het liefste je hoofd wil ondersteunen. Je hebt het gevoel dat je je eigen hoofd bijna niet meer kunt dragen. Het zou zo kunnen zijn dat jouw spiersysteem dan minder efficiënt functioneert als dat het zou kunnen functioneren.

 

Een normale situatie

In een normale situatie ben jij in staat gecontroleerd te bewegen, hier is stabiliteit voor nodig. Tachtig procent van de stabiliteit wordt door de nekspieren gecreëerd (Panjabi 1998). Deze spieren bestaan uit de grote nekspieren, die worden aangespannen om hoofd te laten bewegen en de kleine nekspieren die zorgen voor de controle en de sturing. Je kunt zien in het plaatje hoeveel spieren en andere structuren er aanwezig zijn in je nek en die moeten allemaal perfect samenwerken om je hoofd goed te laten bewegen.

Normaal gesproken worden de diepe nekspieren 5 tot 20 milliseconden voordat je het hoofd wil gaan bewegen al aangespannen. De diepe nekspieren staan dan al klaar om te kunnen reageren zodra het (zware) hoofd in beweging wordt gebracht. De activiteit van deze diepe nekspieren zorgt er voor dat het hoofd gecontroleerd in de goede richting gaat (Panjabi 1998, Falla 2004, Cagnie 2009).

 

De veranderingen die plaats vinden op basis van pijn

Bij nekpijn wordt de spanning van de grote nekspieren hoger, waardoor de spieren vaak pijnlijk zijn bij aanraking. De kleine, diepe nekspieren reageren op pijn door juist niet meer adequaat te reageren: ze spannen niet meer op tijd aan en voeren hun sturende taak niet meer goed uit.

De grote spieren proberen die taak over te nemen, hierdoor moeten de grote spieren harder werken dan ze gewend zijn. Bovendien zijn ze niet geschikt om de sturende taak op zich te nemen. Doordat de nek ongecontroleerd beweegt, pijnlijk is bij bewegen en de spieren veranderen in omvang, blijft de pijn in de nek bestaan.

 

Je komt hierdoor in een vicieuze cirkel terecht en deze veranderingen herstellen niet spontaan. Gelukkig is dit proces omkeerbaar. Indien de diepe nekspieren weer leren op de goede manier aan te spannen, nemen zij op termijn hun oorspronkelijke taak weer op zich. Het her-trainen moet op een gecontroleerde manier plaats vinden. Vaak wordt gestart met het oefenen om deze spieren aan te spannen met behulp van een apparaatje. Na 6 weken zijn de spieren weer in staat hun functie op zich te nemen.

Kijk naar dit filmpje als je meer wil weten over spiercontrole en veranderingen bij aanhoudende nekpijn

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ AANHOUDENDE NEKPIJN

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Marloes Thoomes-de Graaf en Erik Thoomes. Marloes heeft hier tevens een artikel over geschreven, als je die wil lezen kun je hier klikken. 

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij nekklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer