/ Fysio-experts - LAGE RUG PIJN

LAGE RUGKLACHTEN (A-SPECIFIEKE LAGE RUGKLACHTEN)HERNIA

Hoe vaak komt lage rugpijn voor?

Lage rugklachten komen zeer veel voor. Er is een kans van 50-70% dat iemand eens in zijn leven last krijgt van lage rugklachten. Op dit moment heeft 27% van de mensen in Nederland lage rugklachten (Pivacet 03). Bij ongeveer 90% van de mensen met lage rugklachten kan er geen specifieke oorzaak gevonden worden voor de klachten. Specifieke lage rugklachten zijn rugklachten welke worden veroorzaakt door een specifieke pathologie in de rug, zoals bijvoorbeeld een hernia, een infectie, een breuk of een tumor (Deyo).  

 

Wat zijn a- specifieke lage rugklachten?

Bij het overgrote deel van de mensen met rugklachten is er niets specifieks te vinden. Op foto’s, MRI en CT-scans zijn dan geen bijzonderheden te vinden. Dit is dan ook de reden dat er indien er geen aanwijzingen voor specifieke aandoeningen te vinden is, er geen aanvullend beeldvormend onderzoek wordt uitgevoerd.

Bij a-specifieke lage rugklachten is er vaak sprake van pijn in de rug, met eventueel uitstraling naar de bil (of billen) en/ of been (benen). De klachten kunnen leiden tot functionele problemen in het dagelijks leven, in sportactiviteiten en in het werk.

De testen die worden uitgevoerd zijn afhankelijk van de fase (ook wel het profiel) waarin u zit. Dit profiel wordt bepaald op basis van de duur van jouw klachten, of je klachten zich op normale wijze ontwikkelen, of je spanningen en stress hebt en hoe u met je klachten om gaat. Over het algemeen bestaat bij ons het onderzoek uit bewegingsonderzoek, om te onderzoeken of je een bewegingsbeperking hebt doordat een gewricht in de rug minder goed beweegt dan zou moeten. Daarnaast bekijken wij heel functioneel waar je klachten uit bestaan en of jouw spiersysteem efficiënt functioneert.

 

De behandeling van a-specifieke lage rugpijn

Het beloop van a- specifieke lage rugklachten is in de meeste gevallen gunstig. Over het algemeen is 75-90% binnen 4 tot 6 weken verbeterd (Deyor). Je zult dus waarschijnlijk binnen 3 weken een toename van beweeglijkheid hebben, minder problemen in je dagelijks leven en soms ook al minder pijn, dit hoeft echter niet altijd gelijktijdig op te treden.

Het is ongunstig als u veel spanning en stress ervaart, de kans op langdurige klachten neemt hierdoor toe. Het is dan ook belangrijk om hier inzicht in te hebben (Linton) Uiteraard hangt de exacte behandeling af van de bevindingen uit het onderzoek. Veelal zal er gemobiliseerd en/of gemanipuleerd worden, veel klachten komen namelijk voort uit een bewegingsbeperking. Manipulaties zijn effectief bij lage rugklachten. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van oefeningen, zodat je in jouw dagelijks leven op een juiste manier kunt bewegen. Wij zullen de klachten regelmatig evalueren en werken samen met diverse andere specialisten indien dit nodig is.

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ LAGE RUGPIJN

Onze therapeuten Marloes Thoomes-de Graaf en Erik Thoomes zijn de therapeuten die gespecialiseerd zijn in rugklachten, zij geven hier bij- en nascholing over.

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij rugklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Spacer