/ Fysio-experts - ONCOLOGIE

ONCOLOGIE OFTEWEL KANKER

Hoe vaak komt kanker voor?

Kanker komt ongeveer 108.000 keer per jaar voor in Nederland. Dat zijn er 12 per uur die de diagnose krijgen. Mannen krijgen wat vaker kanker dan vrouwen. 62% van de mensen overleven de eerste 5 jaar. Dat hangt natuurlijk veel samen met de soort kanker die gediagnostiseerd is.  

 

Wat is oncologie?

Oncologie is de medische term vanuit de Griekse onkos wat tumor betekend en logie betekend kunde. Oncologie is een verzamelnaam voor de kennis en behandeling van kanker.

In het lichaam vindt er een ongecontroleerde deling van lichaamscellen plaats. De cellen kunnen niet meer stoppen met delen en groeien in omliggende weefsels. Soms zaaien ze uit naar andere delen van het lichaam. Bijna overal in het lichaam kan kanker ontstaan. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Al deze soorten hebben dezelfde eigenschap van ongecontroleerde celdeling gemeen. Alleen de snelheid van de ongecontroleerde celding geeft het verschil. Sommige kankersoorten geven daardoor ook sneller klachten en problemen dan andere. Door die veranderde celdeling ontstaat er een mutatie in het gen. Per dag zijn er miljoenen celdelingen in je lichaam en dan kan er een mutatie plaats vinden.  

 

De gevolgen van kanker

Als er kanker wordt geconstateerd dan heeft dit behoorlijk veel impact op je leven. Naast angst krijg je vaak te maken met onzekerheid en fysieke klachten. De fysieke problemen kunnen voortkomen uit de ziekte zelf, maar ook door de behandelingen die je wellicht ondergaat. 

 

  • Kanker-gerelateerde vermoeidheid wordt door 70-100% van de mensen die te maken krijgen met kanker ervaren. In de eerste 2-4 jaar verbeterd dit over algemeen bij het grootste gedeelte van de mensen. Helaas heeft 20-40% van de mensen echter na al die jaren nog steeds te maken met ernstige vermoeidheid. 
  • Naast vermoeidheid krijgt een aantal mensen (30-50%) tevens te maken met depressie.
  • Ook lymfoedeem (het percentage dat hiermee te maken krijgt hangt af van de behandeling die heeft plaats gevonden) of stuwing komt zeer regelmatig voor.
  • Soms is er sprake van verklevingen of littekenweefsel dat irriteert. 
  • Positieve effecten op de kwaliteit van leven van een actieve leefstijl zijn aangetoond; het draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. Het vermindert ook het risico op andere chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. 

 

Het fysiotherapeutisch onderzoek

Tijdens het onderzoek zullen we alle facetten testen die invloed kunnen hebben op jouw fysieke gestel. Je manier van bewegen, je balans, je lichaamsgevoel, de snelheid waarmee je beweegt, de kracht die je kunt leveren in allerlei spieren, hoe je uithoudingsvermogen is, welke invloed heeft de vermoeidheid op je manier van bewegen etc. Kortom, we testen heel veel. En daar is eigenlijk maar één reden voor, om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen. Er is namelijk geen enkele patiënt die te maken krijgt met kanker hetzelfde. Op die manier kunnen we zien waar jouw therapie zich voornamelijk op moet richten, maar ook hoe de klachten zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Als je te maken hebt gekregen met oedeem (vocht) dan wordt het onderzoek hier desgewenst uiteraard ook op gericht. 

 

De behandeling bij en na een periode van kanker 

Uiteraard is de behandeling per persoon verschillend, ieder mens is anders en zo ook de klachten die horen bij kanker en de behandeling daarvan. Een deel van de therapie zal altijd actief zijn, waarbij we met je gaan oefenen. Positieve effecten op de kwaliteit van leven van een actieve leefstijl zijn aangetoond; het draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. Het vermindert ook het risico op andere chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. 

Daarnaast kan de therapie bestaan uit ontspanningsoefeningen of oedeem therapie. 

Afhankelijk van wat jij prettig vindt kunnen we het oefenen één op één doen of in een heel klein groepje (kijk voor meer informatie hier). Dat groepje bestaat dan ook uit mensen die problemen ervaren na of tijdens een periode van kanker. De trainingen duren dan langer. Het kan fijn zijn om met mensen te oefenen die tegen dezelfde problemen aanlopen. Ons doel is altijd om op een leuke en positieve manier aan de gang te gaan, waarbij er uiteraard ruimte is om het over de niet leuke dingen te hebben in alle rust en kalmte. 

 

ONZE FYSIO-EXPERT BIJ KLACHTEN T.G.V. KANKER

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Roos Timmermans. 

  

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij klachten t.g.v. kanker. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer