/ Fysio-experts - NEK PIJN

NEKPIJN (A-SPECIFIEKE NEKKLACHTEN)

Hoe vaak komt nekpijn voor?

Pijn in de nek komt heel veel voor. Mensen met nekpijn hebben pijn in de nek, maar soms ook in het hoofd, tussen de schouderbladen of de arm. In Nederland is nekpijn één van de drie meest voorkomende klachten (Pivacet 2003). Ongeveer 70% van alle mensen zal eens in zijn leven last krijgen van nekpijn (Falla 2014, Coté 2000). Je bent dus zeker niet de enige met nekpijn. Jaarlijks heeft ongeveer 30% van de bevolking zelfs last van nekklachten en 14% heeft pijnklachten die al langer dan 6 maanden aanwezig zijn (Bogduk 1999, Bornhout 1998, Vos 2006, Guez 2002, Slobbe 2012).  

 

Wat zijn a- specifieke nekklachten?

In 90% van alle gevallen is er geen specifieke oorzaak voor nekpijn te vinden (Borghouts 1998, IASP) als er gebruik wordt gemaakt van aanvullend onderzoek, zoals een röntgenfoto of een MRI. Deze klachten worden dan a-specifieke nekklachten genoemd.

Uiteraard betekent dit niet dat er geen klachten of problemen aanwezig zijn. Pijn kan ontstaan door verschillende redenen, waaronder bijvoorbeeld een bewegingsbeperking vanuit het gewricht (de wervel). De nek is dan beperkt in het bewegen en dit geeft pijnklachten, mensen beschrijven dit vaak als een vastzittende nek. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat er bij chronische nekpijn patiënten sprake is van een aantal veranderingen in het spiersysteem (Falla 2004, Hill 2004), klik hier voor meer informatie.

Als de klachten langer dan 3 maanden aanwezig zijn, noemen we dit chronische nekpijn (Vonk 2008). Dit betekend niet dat de klachten nooit meer over gaan, het is eigenlijk een zeer ongelukkig gekozen term. Het is puur een term om aan te duiden dat de pijn al langer dan 3 maanden aanwezig is, dat is belangrijk omdat er dan waarschijnlijk een aantal veranderingen in je spiersysteem hebben plaats gevonden en we daarmee aan het werk moeten. 

Er zijn een aantal factoren bekend die de kans vergroten dat een acute nekklacht uiteindelijk een chronische nekklacht wordt (dus langer aanhoudt dan gemiddeld). Dit betreft o. a. ; leeftijd tussen de 45-59, het tegelijkertijd hebben van rugpijn of hoofdpijn, heel veel pijn hebben en/of werkeloos zijn (Hill 2004, Hoving 2004, Lötters 2006).

 

De behandeling van a-specifieke nekpijn

Uiteraard gaan we eerst op zoek naar een verklaring voor jouw pijnklachten. Wat functioneert er wel goed en wat kan beter. We zullen gebruik maken van meetinstrumenten en testen uitvoeren om tot een diagnose te komen en bespreken met jou de mogelijkheden. Het kan zo zijn dat er gemobiliseerd wordt (dat is dat de therapeut heel rustig het gewrichtje in beweging brengt), of er een voorstel wordt gedaan om een manipulatie uit te voeren. Maar het kan ook zo zijn dat we puur heel gericht gaan oefenen, omdat de spierveranderingen een belangrijke reden zijn voor jouw pijnklachten. Wat het voorstel ook is, het gaat altijd in samenspraak met jou. Er is inmiddels behoorlijk wat bewijs dat manuele therapie effectief is bij nekklachten, soms in combinatie met gerichte oefeningen.  

 

ONZE FYSIO EXPERTS OP HET GEBIED VAN NEKPIJN 

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Marloes Thoomes-de Graaf en Erik Thoomes. Deze therapeuten zullen eerst onderzoeken wat jouw klachten veroorzaakt, samen zullen jullie een plan maken en hopelijk ben je dan snel klachtenvrij. Marloes en Erik behandelen de meeste patiënten met nekklachten.

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij een nekklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken. 

 

Spacer