/ Fysio-experts - HOOFDPIJN

HOOFDPIJN

Hoe vaak komt hoofdpijn voor?

Hoofdpijn is een zeer veel voorkomende klacht; 96% van de bevolking krijgt er minimaal één keer in zijn leven last van (Sjaastad 2008). Er zijn dus echt heel veel mensen die hier last van hebben. 

 

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Er zijn vele verschillende vormen van hoofdpijn. De International Headache Society IHS (een wereldwijde organisatie van wetenschappers en medici die zich met hoofdpijn bezig houden; www.i-h-s.org) onderscheidt twee hoofdgroepen van hoofdpijn, primaire hoofdpijn (migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn) en secundaire hoofdpijn (hoofdpijn door een hoofd en/of nektrauma, hoofdpijn door infecties, hoofdpijn door geneesmiddelen en hoofdpijn door een stoornis in de nek, etc). 

Hoofdpijn vanuit de nek (Cervicogene Hoofdpijn) is één van de drie meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn (Sjaastad 2008), maar ook spanningshoofdpijn komt heel veel voor (69% van de mannen en 88% van de vrouwen krijgt éénmaal in zijn leven last van deze vorm van hoofdpijn). Migraine komt minder vaak voor, namelijk bij 18-25% van vrouwen en bij 6- 8% van mannen komt dit tenminste éénmaal in hun leven voor (Lipton, 2001 en Rasmussen, 1992).

Iedere vorm van hoofdpijn heeft een eigen presentatie van klachten, zo is de locatie verschillend, maar ook het soort pijn, hoe lang het aan houdt, wat de uitlokkers zijn, etc. Er is veel overlap tussen de verschillende types hoofdpijn, een hoofdpijnpatiënt kan dus meerdere hoofdpijntypes tegelijkertijd hebben (Smith 2004). 

De aanwezigheid van nekpijn wil niet per definitie zeggen dat het ook écht gaat om hoofdpijn vanuit de nek, zo'n 60-80% van alle hoofdpijnpatiënten geeft namelijk aan soms ook nekpijn te ervaren, hoofdpijn vanuit de nek maakt echter maar 15-20% van de gehele hoofdpijngroep uit. Migraine en spanningshoofdpijn ontwikkelen niet automatisch nekdisfuncties (Zito 2006).

 

De behandeling van hoofdpijnklachten

Manuele therapie kan veel bijdragen in de behandeling van hoofdpijn vanuit de nek: het verbeteren van de bewegingsmogelijkheid van de nekwervels en het hertrainen van de kleine, diep gelegen nek- en halsspieren.


Bij de behandeling van spanningshoofdpijn kan de manueel therapeut op zoek gaan naar mogelijk aanwezige triggerpoints in de nek- en hals spieren; soms werken wij dan samen met één van onze collega's die d.m.v. "dry needling" technieken die triggerpoints verhelpt. Ook dan is het hertrainen van de kleine, diep gelegen nek- en halsspieren belangrijk.

Manuele therapie en fysiotherapie kunnen Migraine over het algemeen niet beïnvloeden; alleen als er sprake is van een combinatievorm en de migraine soms door een andere hoofdpijn uitgelokt wordt, kan behandelen van die hoofdpijn soms ondersteunen. Als je last hebt van migraine en je zoekt hulp bij een fysiotherapeut, dan is het dus belangrijk om er achter te komen wat de uitlokkers van je migraine zijn. 

  

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ HOOFDPIJN

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Marloes Thoomes-de Graaf en Erik Thoomes. Marloes en Erik zijn de therapeuten die het meest werken met patiënten met hoofdpijn, zij hebben hier beiden ook les in gegeven en bij en nascholing over gegeven aan collega's. Zij hebben een artikel geschreven dat hier over gaat, mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je dat hier lezen. Annelies Zaal en Willem van Wieringen voeren binnen de praktijk de dry needling behandelingen uit.  

 

Een grafische representatie van wat mensen omschrijven bij verschillende typen hoofdpijn 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij hoofdpijn klachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Spacer