/ Fysio-experts - PIJN IN DE BOVENRUG

PIJN IN DE BOVENRUG

Hoe vaak komt pijn in de bovenrug (thoracale pijn) voor?

Ongeveer 5% van de mensen die worden verwezen naar de manueeltherapeut heeft pijn in de bovenrug. Het is niet precies bekend hoeveel mensen in totaal last hebben van pijn in de bovenrug.

 

Wat is a-specifieke bovenrug pijn?

Pijn in de bovenrug kan optreden door verschillende problemen. Het is belangrijk om te weten of de pijn niet voortkomt uit één van de organen, zoals het hart of bijvoorbeeld de nieren. In de meeste gevallen is hier uiteraard geen sprake van. Je kunt opletten of jouw klachten verergeren bij inspanning (traplopen, fietsen, een beetje doorwandelen etc.) of bijvoorbeeld veranderen na het eten. Ook kan de pijn uit de nek komen, het gaat dan om uitstralende pijn naar de bovenrug. Bij de grootste groep mensen komt de pijn echter uit één van de borstwervels of de verbinding van deze wervel met de bijbehorende rib. De pijn kan tussen de schouderbladen zitten, de rib naar voren toe volgen of bijvoorbeeld de arm intrekken. Meestal heb je moeite met diep inademen, of met bijvoorbeeld hoesten. Het kan zijn dat je je arm minder makkelijk kan heffen of dat zitten niet zo prettig meer is. Dit hoort allemaal bij het klachtenbeeld. Dit klachtenbeeld staat ook wel bekend als een blokkade van de wervel of rib.

 

De behandeling van a-specifieke bovenrugklachten

De behandeling is erop gericht om de wervels en/of de rib weer beter te laten bewegen. Manuele therapie is hierbij zeer effectief. Het kan ook zo zijn dat de spieren tussen de ribben bijvoorbeeld wat verhard zijn of de spieren niet goed samenwerken. In die gevallen zal de behandeling zich hier uiteraard ook op richten.

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ THORACALE PIJNKLACHTEN

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Erik Thoomes en Marloes Thoomes-de Graaf, zij zijn beide manueel therapeut.

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij rugklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer